19.09.2012 11:15

Mersiha Slipičević, ministrica stambene politike:

Niže cijene stanova za mlade u Kantonu Sarajevo


Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo da bi mladim omogućilo što lakše rješavanje stambenog pitanja nastavit će projekte izgradnje stanova po još povoljnijim uvjetima, odnosno i dalje ću pregovarati o nižim cijenama, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.
Piše: N24
Veličina teksta: A A A

"Za sada smo uspjeli postići dogovor s Fondom Kantona Sarajevo za izgradnju stanova te je potpisan Aneks sporazuma i osigurana je niža cijena stanova na lokalitetu Rosulje - općina Vogošća, gdje je do sada kvadrat koštao 1.635,00 KM s PDV-om.  Navedena cijena je dogovorena još 2008., a sada smo postigli nižu cijenu koja iznosi 1.580,00 KM s PDV-om po kvadratu", rekla je ministrica stambene politike Kantona Sarajevo Mersiha Slipičević.

Način finansiranja kupovine stana pod povoljnijim uvjetima utvrđuje investitor i odabrani kandidat s rang liste koji je potpisao predugovor o kupovini stana.

"Veličina stana ne može biti veća od trosobnog  ili stana površine 80m2, a sve u skladu s Odlukom o kategoriji osoba, uvjetima i kriterijama za rješavanje stambenog pitanja na koju saglasnost daje Skupština Kantona Sarajevo", kaže Slipičević.

U pregovorima s potencijalnim investitorima izgradnje objekata je bitno postići maksimalno povoljnu cijenu stambenih jedinica za kupovinu stana pod povoljnim uvjetima, s interesom da mladi riješe stambeno pitanje.

Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova je osigurao sopstvenu kreditnu liniju koja podrazumijeva uplatu od 30 posto učešća, a ostatak duga na beskamatne rate s rokom otplate na pet godina.

Ministarstvo stambene politike u saradnji s investitorom je osiguralo i još jeftiniju cijenu, ukoliko se radi o jednokratnoj uplati po cijeni kvadrata od 1.520,00 KM s PDV-om.

Dodatnu pomoć mogu osigurati općine odricanjem od naknade za gradsko građevinsko zemljište da bi se pomoglo opremanje lokacija i dovođenje infrastrukture tako bi se osigurala jeftinija gradnja, a konačna cijena stanova bi bila niža i do 30 posto.

"Također, učešće u rješavanju problema kupovine stana po povoljnijim uvjetima za mlade moraju preuzeti i banke, koje bi mogle ponuditi duži rok otplate kredita. Naprimjer do 20 godina, s minimalnim učešćem od proizvodne cijene stana i minimalnom godišnjom kamatom", pojasnila je ministrica Slipičević.

Naglašava da je potrebno primijeniti sveobuhvatan plan koji će potaknuti ne samo problematiku već cjelokupnu ekonomiju, što bi bio efikasan način rješenja problema.

U ovom trenutku, kaže, bi bilo dobro kada bi banke smanjile kamatne stope, tako bi se stvorila pozitivna klima pri rješavanju ovog veoma značajnog pitanja od javnog interesa.

Izuzetno je bitno sprječavanje odliva stručnih kadrova u perspektivnije i razvijene zemlje. Zbog toga rješavanje stambenog pitanja za kategoriju mladih ljudi predstavlja javni interes koji zahtijeva podršku lokalnih vlasti.

S tim u vezi, Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo prepoznaje navedeni problem te će u sklopu svojih aktivnosti i dalje planirati i izdvajati sredstva da bi se mladoj populaciji u Kantonu Sarajevo pomoglo pri rješavanju stambene problematike.
Tagovi: MINISTARSTVO STAMBENE POLITIKE KS, KUPOVINA, POVOLJNI UVJETI, KS, MERSIHA SLIPIČEVIĆ, STANOVI, MLADI

Komentari na članak
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala n24.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. n24.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara n24.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Da bi objavili komentar morate biti prijavljeni! Da bi ste se prijavi kliknite OVDJE a ako se niste još registrovali isto možete uraditi klikom OVDJE.
Objavljeni komentari