22.03.2012 15:25

Nikola Špirić:

Zakon o OSBiH poguban i treba ga staviti van snage


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić smatra da Zakon o oružanim snagama BiH, čije su izmjene i dopune usvojene 2010. u Parlamentarnoj skupštini, treba staviti van snage, jer se radi o zakonu koji je stvorio obaveze prema ljudima i koji kada je donošen "nije praćen matematikom".
Piše: N24
Veličina teksta: A A A

Na pres-konferenciji u Sarajevu, Špirić je danas govoreći o bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH, koji su jučer popodne stupili u štrajk glađu, kazao da tim bivšim vojnicima treba pomoći, ali da spomenuti zakon na koji se pozivaju ruši sistem i proizvest će lančano nezadovoljstvo u BiH te da ga parlament BiH hitno treba staviti van snage, da ne proizvodi dalje štete. Dug nastao po ovom zakonu, kako je dodao, već iznosi oko 29 miliona KM.

"Nemam ništa da se borcima koji štrajkuju glađu pomogne, ali da bi im se pomoglo moramo razgovarati i nije samo problem s njima, već i onim koji se pripremaju da idu pod privilegovanim uvjetima u penziju, dakle generali, oficiri i po tom zakonu koji je sada na sanzi general bi imao penziju višu od 4.000 KM", dodao je Špirić.

Dodao je da bi u okviru Ministarstva finansija trebalo osigurati sredstva u budžetu za započinjanje novog biznisa i preškolovanje bivših vojnika koji štrajkuju.

Špirić je kazao da Ministarstvo do sada ima deset do 15 radnih draftova budžeta za 2012., ali da nijedan nije pripremljen da ide na sjednicu Vijeća ministara i da zbog toga ne treba spekulirati da li su borci koji štrajkuju glađu uvršteni ili ne u budžet za ovu godinu.

Kazao je da treba činiti sve da se donese na vrijeme budžet za 2012. godinu te da je doneseni fiskalni okvir 2012. - 2014. pokazao da BiH mora korigovati određene zakonske projekte i izvrštii uštedu.

"To je ono što, koliko znam, javnost BiH odavno očekuje,a to je  i da Vijeće ministara i vlade na svim nivoima počnu da krešu potrošnju da bi se osnažio realni sektor u BiH. Dakle, da učinimo sve da okrenemo proces i da jednako atraktivno bude raditi u institucijama vlasti, u javnom sektoru, kao i u realnom sektoru. To je dug proces i tu će biti dosta uspona i padova, pada vlada, ministara. Svega treba da bude, ali da reforme uspiju", rekao je.

To, prema radnoj verziji, koja nije razmatrana na Vijeću ministara, kako je rekao, podrazumijeva mijenjanje Zakon o plaćama i smanjenje za pet posto, Zakona o Centralnoj banci BiH, smanjenje regresa za 50 posto, smanjenje naknade za odvojeni život za 20 posto, dnevnica u iznozemstvu za 10 posto, reprezentacije za 20 posto, korištenje finskih i mobilnih telefona za 50 posto, zamrzavanje zapošljavanja na dostignutom nivou izuzev gdje se pokaže potreba i Vijeće ministara donese odluku i iz budžetske rezerve to pokrije.

Po Špirićevim riječima na ovaj način bi se uštedjelo  negdje oko 40-ak miliona KM. 
Tagovi: PENZIONISANI VOJNICI, BUDŽET 2012., NIKOLA ŠPIRIĆ, OSBIH

Komentari na članak
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala n24.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. n24.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara n24.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Da bi objavili komentar morate biti prijavljeni! Da bi ste se prijavi kliknite OVDJE a ako se niste još registrovali isto možete uraditi klikom OVDJE.
Objavljeni komentari